

# NATIONAL CONFERENCE



	Monday Tuesday		Wednesday	Thursday	Friday
7:00 AM		Breakfast 7:00 – 7:45 am	Breakfast 7:00 – 7:45 am	Breakfast 7:00 – 7:45 am	Breakfast 7:00 – 7:45 am
8:00 AM 9:00 AM		General Session 8:00 – 9:30 am	General Session 8:00 – 9:30 am	Workshop 1 8:00 – 10:00 am ≒	Workshop 5 8:00 – 10:00 am
	Leadership Meeting	Refreshment Break	Refreshment Break	O.OU = 10.00 am	<u> </u>
10:00 AM	8:00 am – noon	General Session	General Session 10:00 – 11:00 am	Refreshment Break Workshop 2	
11:00 AM		10:00 am – noon	Lunch	Workshop 2 10:15 am - 12:15 pm	10:15 am – noon 50 8
12:00 PM	Lunch Noon – 1:00 pm	Lunch Noon – 1:30 pm	11:00 am – 12:30 pm  General Session	12:15 pm Lunch 12:15 – 1:15 pm Workshop 3	Lulicii
1:00 PM	Committee	Νοοπ = 1.30 μπ	12:30 – 2:00 pm		M ල Workshop 6 ව ස
2:00 PM	Meetings Session A	General Session 1:30 – 3:30 pm	Refreshment Break	1:15 – 3:00 pm	Workshop 6 1:00 − 3:00 pm
3:00 PM	1:00 – 2:30 pm Session B	Refreshments provided	General Session	1:15 – 3:00 pm  Refreshment Break	Refreshment Break
4:00 PM	2:45 – 4:15 pm	Poster Session with Exhibitors	2:30 – 4:45 pm	Workshop 4 3:15 – 5:00 pm	Workshop 7 3:15 – 5:15 pm
5:00 PM		3:30 – 5:30 pm			_
6:00 PM	Regional	Banquet 5:30 – 7:30 pm	Informal Poster and Exhibitor		
7:00 PM	Meetings 6:00 – 8:00 pm		Session or Peaks		
8:00 PM			Island Excursion		

Program updated 4-23-24



### **Monday September 9**th

#### Committee Meetings

Session A: 1:00 – 2:30 pm			
Room	Committee		
	Proficiency		
	Data		
	Protocols and Validation		
	Accreditation		
Session B: 2:45 – 4:15 pm			
Room	Committee		
	Professional Development (incl DEI WG)		
	Outreach and Extension		
	Regulatory Relations		
	Communications		

#### **Regional Meetings**

6:30 – 8:30 pm							
Room	Link if available, A/V requirements	Region					
		GPDN					
		NCPDN					
		NEPDN					
	Screen, projector, Wifi needed	SPDN					
		WPDN					
		IT					



### Tuesday September 10th

**General Sessions** 

OCI	General Sessions						
#	Time	Duration	Session	Topic: Speaker			
	7:00-7:45	45 min	BREAK	Breakfast, included			
1	8:00-8:10	10 min	Welcome	Dr. Hannah Carter: Welcome to Maine			
2	8:10-8:25	15 min	Inclusion	Dr. Neil McRoberts: Welcome to the 7th National NPDN Meeting			
3	8:25-9:00	35 min	Inclusion	DEI Working Group: U.S. Diagnosticians Means All of Us: Meeting Kickoff			
4	9:00-9:15	15 min	Support	Dr. Amer Fayad: NIFA National Programs that Fit NPDN			
5	9:15-9:30	15 min	Support	Piera Siegert: National Plant Board and NPDN: State Partners in Plant Health			
	9:30-10:00	30 min	BREAK	Poster and exhibitor space open with refreshments			
6	10:00-10:15	15 min	Support	Joe LaForest: IPM Center Resources that Fit NPDN			
7	10:15-10:45	30 min	Support	Dr. Wendy Jin: APHIS PPDCP and NPDN: Partners in Regulatory Plant Diagnostics			
8	10:45-12:00	75 min	Diagnostic Tools	Panel: Adapting data tools to serve NPDN diagnosticians and stakeholders (Mike Hill NPDN, Angel Saavedra USFS, and Dr. Neil McRoberts UC Davis)			
	12:00-1:30	90 min	BREAK	Lunch, included: Meeting buddies event and poster and exhibitor space open			
9	1:30-3:00	90 min	Diagnostic Tools	Panel: Evolving Technology: From Legacy to Cutting-Edge			
10	3:00-3:30	30 min	Diagnostic Tools	NPDN and DAVN: Focus on the future			
	3:30-5:30	2 hrs	Poster Session	Poster and exhibitor space open, 5-minute Quick Connection talks (refreshments 3:30 - 4:30 pm)			
	5:30-7:30	2 hrs	Banquet	Awards and recognitions (dinner included)			



### Wednesday September 11th

General Sessions

#	Time	Duration	Session	Topic: Speaker
	7:00-7:45	45 min	BREAK	Breakfast, included
11	8:00 - 8:45 am	45 min	Impact	Dr. Alicyn Smart and Dr. Jan Byrne: Success stories, stakeholders, and 20 years of NPDN impacts
12	8:45 - 9:30 am	45 min	Impact	Michelle Vazquez Jacobus: Communication and learning styles
	9:30 - 10:00 am	30 min	BREAK	Networking, posters, and exhibitor booths
13	10:00 - 11:00 am	60 min	Impact	Annual capacity survey background, patterns, updates, and on-the-spot audience response
	11:00 am - 12:30 pm	90 min	BREAK	Lunch, included: Rotten Tuber awards, then networking at posters and exhibitor booths
14	12:30 - 1:00 pm	30 min	Focus on the future	Dr. Peter DiGennaro: Al and Deep Learning to expand nematode diagnostic capacity and speed up triage
15	1:00 - 2:00 pm	60 min	Focus on the future	Panel: Feeding the professional pipeline by learning from past
	2:00 - 2:30 pm	30 min	BREAK	Fill out map
16	2:30 - 4:00 pm	90 min	Focus on the future	New pests and old problems: detection and diagnosis of Vascular Streak Disease (Dr. John Bonkowski and Dr. Fulya Baysal-Gurel) and Bacterial Wilt (Elizabeth Dorman and Aimee Hyten)
17	4:00 - 4:30 pm	30 min	Focus on the future	Dr. Tania Brenes-Arguedas and Dr. Carrie Harmon: Adding value to NPDN diagnostics and data: NPDN upload guidelines, pest codes, and data sharing (NPB and APHIS)
18	4:30 - 4:45 pm	15 min	Closing	Dr. Neil McRoberts and Dr. Alicyn Smart: Passing the gavel and closing comments



### **Thursday September 12<sup>th</sup>**

Workshops & Tour

#	Time	Duration	Торіс	Organizer(s)
	7:00 – 7:45 am	45 min	Breakfast	
1	8:00 – 10:00 am	2 hrs	Bacterial Basics	Dr. John Bonkowski, Purdue University Dr. Nick Goltz, University of Connecticut Dr. Alicyn Smart, University of Maine
	10:00 – 10:15 am	15 min	Break	
2	10:15 am – 12:15 pm	2 hrs	Fungal Basics	Dr. Megan Romberg, MRP-APHIS
	12:15 – 1:15 pm	1 hr	Lunch	
3	1:15 – 3:00 pm	1 hr 45 min	Micro Lepidoptera Specimen Preparation Techniques and Identification	Dr. Jason J. Dombroskie, Cornell University
	3:00 – 3:15 pm	15 min	Break	
4	3:15 – 5:00 pm	1 hr 45 min	Sampling and Identifying Eriophyid Mites	Dr. Matt Bertone, North Carolina State University

Acadia National Park Tour

Dr. Aaron
Bergdahl,
Department
of Agriculture,
Conservation
& Forestry

7:30 am – 5:30 pm



#### Friday September 13<sup>th</sup>

Workshops & Tour

#	Time	Duration	Topic	Organizer(s)	
	7:00 – 7:45 am	45 min	Breakfast		
5	8:00 – 10:00 am	2 hrs	Fusarium for Busy People	Dr. David Geiser, Penn State University	
	10:00 – 10:15 am	15 min	Break		
5 (cont.)	10:15 am – 12:00 pm	1 hr 45 min	Fusarium for Busy People (cont.)	Dr. David Geiser, Penn State University	
	12:00 – 1:00 pm	1 hr	Lunch		
6	1:00 – 3:00 pm	2 hrs	Emerging Insect Pests from Each Region	Gary Fish, Maine Department of Agriculture, Conservation and Forestry and a representative from USDA - APHIS Pest Survey Specialist	
	3:00 – 3:15 pm	15 min	Break		
7	3:15 – 5:15 pm	2 hrs	Comparison of Phytopythium with Phytophthora and Pythium	Dr. Alejandro Rojas and Austin Mccoy, Michigan State University	

Wild Blueberry Tour

Lily Calderwood, University of Maine

8:30 am – 4:00 pm